NAW Dossier 44: Duurzaamheid in een nieuwe realiteit

Duurzaamheid staat al vele jaren hoog op de agenda van Bouwfonds. Het debat in Nederland ging echter jarenlang vooral over de planet en minder over de people en hun profit. De consument bleef grotendeels buiten beeld. Bouwfonds verbindt beide aspecten in haar werkwijze wel: we koppelen de eisen van professionals met de wensen van de consumenten, voor het meest duurzame resultaat.

Nieuw Kortenoord in Wageningen

Wageningen University is een belangrijke grondgebruiker in de gelijknamige gemeente. Van een van de terreinen werd enkele jaren geleden afscheid genomen. Bouwfonds won de ontwikkelcompetitie voor de nieuwe functie als gemengd woon- en werkgebied. Met een plan waarin duurzaamheid een meervoudige invulling krijgt. En de bewoners kunnen zelf keuzes maken in de ‘groene’ uitrusting van hun woning.

Stad van de Zon in Heerhugowaard

De bouw van de Stad van de Zon is in een vergevorderd stadium. Het woongebied staat vooral bekend op de energieproductie ter plekke: 2,5 megawatt. Maar deze nadruk is te eenzijdig. Het nieuwe woongebied heeft veel meer aspecten van duurzaamheid te bieden. Zoals een uitgebreide ecologische zone met 75 hectare water van zwemkwaliteit.

Bloemendalerpolder in Weesp

In 2015 moeten de 1e woningen worden gebouwd in de Bloemendalerpolder, het gebied tussen Weesp en Muiden dat doorsneden wordt door rijksweg A1. Aan ambities geen gebrek bij de ontwikkeling van het woongebied ‘dat harmonieus wordt verweven met het blauw-groene raamwerk van het Plassengebied en de Vechtstreek’. Maar hoe realiseer je die ambitie in een nieuwe realiteit? Bouwfonds leverde de bouwstenen voor een aangepaste duurzaamheidsaanpak, die tegelijk robuust en flexibel van aard is.

Download PDF

Verder in NAW Dossier 44:

Rubriek Meningen, met onder meer:

Kijk ook op