Nijmegen, Waalfront - Handelskade

Nijmegen, Waalfront - Handelskade

Grenzend aan de binnenstad van Nijmegen en langs de rivier de Waal ontwikkelt Bouwfonds in nauwe samenwerking met de gemeente het Waalfront. Ruim 2.000 woningen en diverse voorzieningen worden hier gerealiseerd, op de plek van een nog ten dele functionerend bedrijventerrein. Gemeente en BPD werken bij de gebiedsontwikkeling vergaand samen, binnen het Ontwikkelbedrijf Waalfront. Financiering en risico’s van de grondexploitatie worden gedeeld en het stedenbouwkundig plan wordt gezamenlijk aangestuurd.

Onder invloed van de crisis is het plan voor Waalfront in 2012 doorontwikkeld, met naast meer organische en flexibele voorschriften ook meer ruimte voor grondgebonden woningen met privégroen. BPD mag de helft van alle woningen in Waalfront zelf ontwikkelen, maar ook derden toelaten.

Het eerste deelgebied dat wordt gerealiseerd is Handelskade en is volledig ontwikkeld door BPD. Een ensemble van negen gebouwen, rondom een intieme en groene binnenplaats. Onder het complex komt een dubbellaagse parkeergarage.

Leidraad bij het ontwerp is de industriële historie van dit gebied. In totaal komen hier ruim 530 koop- en huurappartementen met op de begane grond commerciële voorzieningen. Belegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance en corporatie Standvast Wonen nemen ruim 360 appartementen in Handelskade af. Met dit grootse binnenstedelijke plan is ‘Stads bouwen langs de Waal’ een feit geworden.

Nijmegen, Waalfront - Handelskade
Nijmegen, Waalfront - Handelskade

Aantal en type woningen
Ruim 530 appartementen
(koop, beleggershuur en sociale huur)

Voorzieningen
Circa 3.000 m2 commerciële ruimte
(onder andere horeca)

Architecten
HvdN architecten, Mulleners + Mulleners Architecten en Vera Yanovshtchinsky architecten

Landschapsarchitect
Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Stedenbouwkundige
Gemeente Nijmegen

Start ontwikkeling
2006

Start bouw
2014

Oplevering
Deelgebied Handelskade: 2018
Totaalproject Waalfront: 2027

Kijk ook op

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?