Roermond, Oolderveste

Om de druk op de Roermondse woningmarkt te verlichten werd eind jaren negentig het plan opgevat een nieuw woongebied te ontwikkelen. De locatie: dicht tegen de kern van het kerkdorp Herten, aan de rand van de Oolderplas, in het winterbed van de Maas. Hier verrijst nu OolderVeste: Roermonds jongste wijk, met bijna 900 woningen. Een veelzijdig woongebied met verschillende woonsferen.

Ommuurd en hoger dan de omgeving ligt De Veste. Daaromheen: De Velden, Bos en Lommer en Wonen aan het Water. Het zijn deelplannen met een afwisselende architectuur, op ruime kavels. Om het overstromingsrisico maximaal in te perken – de overstromingen uit 1993 en 1995 liggen nog vers in het geheugen – is het hele gebied opgehoogd en voorzien van dijklichamen.

BPD ontwikkelt OolderVeste volgens het ‘concessiemodel’. Het volledige risico voor de grond- en opstalexploitatie berust daarmee bij BPD. Inmiddels zijn meer dan 500 woningen gerealiseerd. Opvallend: meer dan de helft van de kopers is uit de wijdere omgeving afkomstig – tot en met de Randstad aan toe. De goede ligging, de bereikbaarheid en de kwaliteit van het plan spelen hierbij een belangrijke rol. Recent werden zeventien bijzondere dijkwoningen in het hogere segment succesvol in de markt gezet, met volop ruimte voor de kopers om de woning naar eigen wensen aan te passen.

Roermond, Oolderveste

Aantal en type woningen
Circa 895 bouwkavels en woningen, vrijwel uitsluitend grondgebonden woningen: geschakeld, 2 onder 1 kap, vrijstaand en patio

Voorzieningen
Zorgcentrum met aanleunwoningen

Architecten
Lancée architecten, Quant architectuur, AH Smink Architecten, Wijnen en Co. Architecten, Maurer United architects, Kern Architecten

Stedenbouwkundige
Bureau Wissing

Gewonnen prijs
Stadsontwikkeling Award 2008 van de stad Roermond

Start ontwikkeling
2000

Start bouw
2004 (bouwkavels)
2005 (projectmatige bouw)

Oplevering
2018

Kijk ook op