Terug naar Kunst & Cultuur

Nieuws over BPD Kunst & Cultuur

Bekijk het laatste nieuws van BPD Kunst & Cultuur.

Kunstcommissie KVL kiest voor schetsontwerp Martijn Sandberg

Terwijl de bouw en ontwikkeling van KVL in Oisterwijk in volle gang is, wordt op initiatief van BPD (regio Zuid en Kunst & Cultuur) een kunstwerk gerealiseerd voor dit gebied. Eerder dit jaar zijn drie kunstenaars gevraagd een schetsontwerp te maken voor het gebied rondom de appartementencomplexen in de nabijheid van het rijksmonumentale fabriekscomplex van KVL. Het ontwerp van Martijn Sandberg is vrijwel unaniem gekozen door de kunstcommissie, bestaande uit BPD, de gemeente Oisterwijk, diederendirrix architectuur & stedenbouw, MTD Landschapsarchitecten en het Europees Keramisch Werkcentrum.

Lees volledig bericht

27 juni: Boekmanlezing 2017 'De cultuur van de publieke ruimte'

Op dinsdag 27 juni wordt in Pakhuis de Zwijger de Boekmanlezing 2017 gehouden met als thema ‘De cultuur van de publieke ruimte’. De lezing, een co-referaat door rijksbouwmeester Floris van Alkemade en aansluitend een paneldiscussie worden georganiseerd door Boekmanstichting, BPD Cultuurfonds, VNG, Pakhuis de Zwijger en zijn een vervolg op de uitgave van het tijdschrift Boekman #111 over de cultuur van de publieke ruimte (verschijnt 10 juni a.s.). BPD Cultuurfonds heeft dit nummer ondersteund, Sharon Oldenkotte-Vrolijk en Hilde Eising (Kunst & Cultuur) zijn mede-samenstellers en redactieleden van het nummer. U bent van harte welkom om bij de Boekmanlezing aanwezig te zijn.

Lees volledig bericht

BPD ondersteunt de Nederlandse inzending voor de 57e Biënnale van Venetië

BPD ondersteunt de Nederlandse inzending voor de 57e Biënnale van Venetië getiteld ‘Cinema Olanda’; een samenwerkingsproject van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter in opdracht van het Mondriaan Fonds. BPD stimuleert al ruim 70 jaar op verschillende manieren kunst en cultuur, zowel in de ontwikkeling van openbare ruimten in Nederland alsook binnen de eigen organisatie. De in 1976 ontstane Bouwfonds Kunstcollectie en het in 1988 opgerichte Bouwfonds Cultuurfonds vallen onder de verantwoordelijkheid van BPD, en zijn recentelijk hernoemd als respectievelijk BPD Kunstcollectie en BPD Cultuurfonds.

Lees volledig bericht

Bruikleen Herman Gordijn aan Museum MORE (BPD Kunstcollectie)

Naar aanleiding van de 85e verjaardag van de kunstenaar Herman Gordijn organiseert Museum MORE in Gorssel vanaf juni een overzichtstentoonstelling van zijn werken met de titel ‘Herman Gordijn. Het niet-perfecte is perfect’. Bij het grote publiek zijn met name de monumentale realistische portretten van Gordijn bekend, zoals het staatsieportret van (toenmalig) koningin Beatrix uit 1982 dat in Den Haag bij de Raad van State hangt.

Lees volledig bericht

Sluiswachtershuisje, Zaandam (BPD Cultuurfonds)

Op donderdag 30 maart jl. werd het nieuwe sluiswachtershuisje aan de Groote Sluis in Zaandam onthuld door bestuurders van de gemeente en het Hoogheemraadschap. BPD Cultuurfonds leverde een bijdrage aan de realisatie van het opvallende object, dat het verleden zichtbaar maakt met nieuwe technieken, waarmee het cultuurhistorisch gevoel in het straatbeeld bijdraagt aan het gemeenschapsgevoel en de identiteit van de plek. Het sluiswachtershuisje is een ontwerp van studioKRAMER.

Lees volledig bericht

Bruikleen Jan Roeland, Kunsthal (BPD Kunstcollectie)

Een aantal werken uit de BPD Kunstcollectie zijn in bruikleen gegeven aan de tentoonstelling ‘Jan Roeland. Een hommage (1935-2016)’ in de Kunsthal Rotterdam. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de vorig jaar overleden kunstenaar Jan Roeland (1935-2016). Voor deze tentoonstelling zijn drie werken uit in bruikleen gegeven: Palet en penseel, Compositie met planten II en Boeket. De tentoonstelling in de Kunsthal is nog te zien tot en met 18 juni 2017.

Lees volledig bericht

Ontwerpstudio PolyLester maakt bijzonder brugontwerp (BPD Kunstprojecten)

Ontwerpstudio PolyLester uit Amsterdam mag aan de slag met diens bijzondere ontwerp voor een brug die straks twee woongebieden in nieuwbouwplan De Nieuwe Tuinderij in Zuidoostbeemster met elkaar verbindt. Een jury koos het ontwerp, omdat het goed aansluit op de nieuwe bebouwing en past binnen het ‘UNESCO werelderfgoed Droogmakerij de Beemster’. De jury bestond uit afgevaardigden van De Beemster Compagnie, de gemeente Beemster, BPD en bewoners van het Appels en perenpad, Goudreinetstraat en het IJsboutpad.

Lees volledig bericht

Shortlist kunstenaars schetsopdracht Plaspoelhaven bekend (BPD Kunstprojecten)

Drie kunstenaars zijn op basis van een longlist geselecteerd voor de realisatie van een kunstwerk op een brug, ontworpen door West 8, in de Plaspoelhaven van Leidschendam. Het kunstwerk is naar verwachting in het najaar van 2018 gereed.

Lees volledig bericht

Crystal Tree (BPD Kunstprojecten)

Op 25 januari jl. heeft wethouder Anjo van der Ven het kunstwerk Crystal tree van kunstenaar Hans van Bentem ontstoken op de Veneetse Kade in Alkmaar. Het kunstwerk is een geschenk van BPD om het gebied op de Veneetse Kade letterlijk in het licht te zetten. Het is een uit staal vervaardigde boom met drie kristallen koppen die s ’avonds oplichten in verschillende kleuren.

Lees volledig bericht

Tentoonstelling Vertical Village MVRDV (BPD Lab)

In de centrale hal van het hoofdkantoor van BPD in Hoevelaken was tot april 2017 de tentoonstelling Vertical Village van MVRDV te zien. Deze tentoonstelling nam de snelle stedelijke transformatie van Oost-Azië en de weerslag ervan op kwaliteit en leefbaarheid van de openbare ruimte van de stad als uitgangspunt. De tentoonstelling is georganiseerd in het kader van BPD Lab #2 met als onderwerp: de inrichting van de stedelijke openbare ruimte van de toekomst.

Lees volledig bericht

Kijk ook op