Koopstart maakt wonen betaalbaar

Minister Stef Blok (Wonen) heeft samen met bewoners de eerste paal geslagen voor de bouw van ruim honderd woningen in Waddinxveen, die gekocht zijn met behulp van een financiële tegemoetkoming voor kopers. Hiermee worden ruime eengezinswoningen betaalbaar voor een bredere doelgroep.

De kopers van de woningen hebben dankzij de Koopstart-regeling een tegemoetkoming gekregen op de koopprijs van 10 tot 15%. Daardoor werd het voor hen financieel mogelijk om een ruime eengezinswoning met tuin te kopen in de nieuwbouwwijk Park Triangel in Waddinxveen.

Minister Stef Blok: “Er zijn weinig plekken zo Hollands als hier. Het land, het water en de knotwilgen. Ik feliciteer alle betrokkenen met het slagen van dit mooie traject, waarbij de starters op de woningmarkt een mooie kans krijgen om een eigen woning te kopen.”

Minister Blok slaat eerste paal met bewoners in Park Triangel, foto Martijn Bravenboer

Desirée Uitzetter, directeur Gebiedsontwikkeling BPD: “Het is het beleid van de gemeente om wonen voor een bredere doelgroep toegankelijk te maken in deze wijk. Ook BPD ziet dat belang. We staan als gebiedsontwikkelaar voor gemengde wijken in een aantrekkelijke leefomgeving. Daarom hebben we in samenwerking met Stichting Opmaat de Koopstart-regeling aangeboden: mensen met een bepaald maximaal inkomen hoeven bij aankoop 10 tot 15% minder van de woningprijs te financieren. Zo kunnen zij in een huis gaan wonen, dat anders niet binnen hun bereik had gelegen.”

Nieuwe bewoners van Parkzoom in Park Triangel, foto Martijn Bravenboer

Geeke Donker, een van de toekomstige bewoners: “We wilden graag dichter bij het werk van mijn man wonen. Maar om in deze tijd een betaalbaar koophuis te vinden, met de kwaliteit van de woningen zoals in deze nieuwbouwwijk, is niet gemakkelijk. De Koopstart-regeling kwam voor ons perfect uit. We hebben nu een mooi huis kunnen kopen, op een plek waar je zelf je eigen buurt kunt opstarten. De nieuwe buren hebben we net leren kennen en het klikte meteen. Heel gezellig.”

Nieuwbouwwijk Park Triangel in Waddinxveen
Park Triangel, de jongste woonwijk van Waddinxveen, bestaat uit verschillende buurten rondom een centraal park van 14 voetbalvelden groot. In de wijk komen veel speelvoorzieningen, twee basisscholen en een NS-treinstation (Waddinxveen Triangel, gereed voorjaar 2018). De 110 woningen die met de Koopstart-regeling gefinancierd zijn, liggen in de tweede buurt Parkzoom, een buurt met in totaal 340 woningen. De eerste buurt, Rietkraag, bestaat uit 250 woningen en is inmiddels deels opgeleverd. Bekijk hier de plankaart van Park Triangel.

Koopstart-regeling
Mensen die een inkomen hebben tot een bepaald bedrag, kunnen in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van maximaal 15% op de marktwaarde van de nieuwbouwwoning. Als de eigenaar zijn woning weer verkoopt, dan wordt de tegemoetkoming terugbetaald aan BPD. De Koopstart-regeling is een initiatief van Stichting Opmaat. Meer informatie over de Koopstart-regeling vind je hier.  

De aantrekkingskracht van Koopstart zorgt er voor dat mensen uit een bredere omgeving komen: 40% van de toekomstige bewoners komt uit Waddinxveen, verder uit 28 plaatsen waaronder Gouda, Zoetermeer, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Kijk ook op